Prematüre Retinopatisi Tanı ve Tedavisi

Güncelleme Tarihi: 07/05/2018

HASTANEMİZDE PREMATÜRE RETİNOPATİSİ TEDAVİSİ UYGULANMAKTADIR

Erken doğan bebeklerde gözün retina-ağ tabakasındaki damarlar tam olarak gelişmemiş olur ve doğumdan sonra gelişimini tamamlar. Retinal damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP (prematüre retinopatisi) olarak bilinen prematüre retinopatisi hastalığı ortaya çıkabilir. Retinal damarların etkilenme şiddetine göre ROP'un hafiften ağıra 5 evresi bulunur. Erken evrede hastalığın %80’ine yakını tedavisiz düzelebilir. İleri evrelerde lazer tedavisi veya göz içine iğne tedavisi uygulanır.
Prematüre retinopatisi erken tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Bu nedenle 32 haftanın ve 1500 gramın altında doğan tüm bebeklerin mutlaka göz dibi muayenelerinin yapılması gerekir. Ayrıca bebekte rastlanan akciğer, kalp damar hastalıkları, beyinde yaşanabilecek problemler, ağır enfeksiyonlar, uzun süreli genel durum bozukluğu ve solunum desteği ihtiyacı ROP gelişme riskini arttırdığından daha büyük doğan bebekler de eğer çocuk doktoru gerekli görüyorsa mutlaka ROP muayenesi olmalıdır. Erken doğan bebeklerde ayrıca şaşılık, yüksek numaralı gözlük ihtiyacı, göz tembelliği, göz tansiyonu gibi göz hastalıklarının olma riski de diğer bebeklere göre daha fazladır. Bu nedenle özellikle ilkokul çağına kadar yakın takipleri gerekir.
ROP muayenesi ilk olarak bebek 4-6 haftalık olduğunda yapılmalıdır. Göz damarlarının gelişimine ve hastalığın ciddiyetine göre muayenenin belli aralıklarla tekrarlanması gerekir. Muayene öncesi göz bebeğinin damla damlatılarak büyütülmesi gerekmektedir. Bu işlem bazen 2-3 saati alabilir. İdeal bir ROP muayenesi tam pupil dilatasyonu (göz bebeği büyümesi) sağlandıktan sonra yapılmalıdır. Bebeğin muayene ve takip aralıklarına gözünün durumu ve hastalığın şiddeti göz önünde bulundurularak karar verilir. Göz gelişimi tamamlanana kadar kontrolleri devam eder. Bu süre bazı bebeklerde 6-7 ayı bulabilir.