188- 'Çikolata kisti depresyon nedeni olabilir'

Güncelleme Tarihi: 04/06/2018

Her 10 kadından birini etkileyen bu hastalık depresyon nedeni olabilir

Prof. Dr. Özlem Evliyaoğlu, şiddetli adet sancılarının ya da kadının yaşam kalitesini bozan uzun süreli, devamlı ağrıların sebebinin çikolata kisti (endometriozis) olabileceğini belirterek, "Hastalık nedeniyle oluşan ağrılar, iş gücü kaybı, günlük aktivitelerin kısıtlanması; yaşam kalitesini düşürebilir, hatta hastayı depresyona da sürükleyebilir." dedi.

Prof. Dr. Evliyaoğlu, yaptığı açıklamada, halk arasında "çikolata kisti" olarak da bilinen ve özellikle üreme çağındaki kadınlarda yaygın olarak görülen kronik hastalık endometriozisin, toplumda sanıldığından daha fazla görüldüğünü söyledi. Endometriozisin her 10 kadından birini etkilediğine değinen Evliyaoğlu, hastalığın, rahim iç tabakasını oluşturan endometrium dokusunun karın içindeki dokulara yerleşmesiyle ortaya çıktığını ifade etti.

Özlem Evliyaoğlu, hastalığın nedeninin hala netlik kazanmadığını vurgulayarak, "Hastalık, hiçbir belirti vermeyeceği gibi bazen kısırlık bazen de ağrı nedeni olarak karşımıza çıkar. Endometriozisi olan hastaların yüzde 55-92'si ağrıdan yakınmaktadır." dedi.

KADININ YAŞAM KALİTESİNİ BOZAN...

Ağrıların genellikle alt karın bölgesinde ve kronik olduğunu dile getiren Evliyaoğlu, şu bilgileri verdi:

"Şiddetli adet sancılarının, cinsel ilişki sırasındaki ağrıların veya kadının yaşam kalitesini bozan uzun süreli, devamlı ağrıların sebebi endometriozis olabilir. Hastalık nedeniyle oluşan ağrılar, iş gücü kaybı, günlük aktivitelerin kısıtlanması, kötü bir cinsel yaşam gibi durumlara neden olarak, yaşam kalitesini düşürebilir, hatta hastayı depresyona da sürükleyebilmektedir. Bu şikayetleri olan hastaların kadın doğum uzmanına başvurması halinde tanısı konabilmekte ve tedavisi planlanmaktadır. Tanı konma ve tedavi aşamasında sadece jinekoloji değil, diğer uzmanlık alanlarının da görüşüne ihtiyaç duyulabilir."